Deelnemers: iedereen v.a. 10 jaar mochten deelnemen.
Dries Van Den Keybus, Nick Folie, Lynn Folie, Joyca Peters, Moussa Mazaev, Jérôme Van den Auwelant, Camiel Leake, Dennis Chelechko, Jorden Boeckx, Valentina Askic, Zoe Nevelsteen. Foto van groep Coopertest Foto CoopertestTijdens vakantie regelen we graag af en toe een bos- of looptraining.
Er waren, ondanks een 8-tal e-mails slechts 11 leerlingen komen opdagen.
Een trieste vaststelling zeker omdat ook nog eens in een vakantie viel.
Of lezen zo weinig mensen de mails, terwijl praktisch iedereen over een e-mail adres beschikt.
Maar een gekend gezegde telt nog steeds: “De niet-aanwezigen hebben altijd ongelijk”!Dit keer werd er een ‘Coopertest’ georganiseerd, voor velen onder u welbekend.
Wat is een Coopertest ?
De Coopertest werd door een Amerikaanse arts, Kenneth Cooper, in de zestiger jaren ontwikkeld als testmethode om de conditie van militairen tussen 17 – 52 jaar te kunnen beoordelen.
Ondertussen is deze Coopertest verbeterd. Het bleek mettertijd dat de tabellen wetenschappelijk gezien nogal een aantal fouten bevatten. Zo werden de berekeningen voor de mannen statistisch gezien niet goed uitgevoerd en de interpretatie van de gegevens voor vrouwen en oudere mannen zijn onderschat geworden door Cooper.
De American College of Sports Medicine (ACSM), heeft een meer realistische berekening op basis van aanvullende gegevens van 20.000 mannen en 5.500 vrouwen uitgevoerd. Onderzoeksbureau AdPhys heeft ook de tabellen van de ACSM onder de loep genomen. Ook hier kwam men een aantal interpretatiefouten tegen.
Ondertussen zijn de gegevens en tabellen compleet aangepast zowel voor mannen als voor vrouwen.
Alle voorhanden zijnde gegevens zijn nu strikt gebaseerd op de gegevens van Amerikaanse lopers en loopsters!
Waarvoor dient een Coopertest ?
Bij een Coopertest of ook wel ’12-minuten test’ genoemd, loopt men zo snel en dus zoveel mogelijk afstand in een tijdspanne van 12 minuten tijd.
Vooraleer men aan deze inspannende test begint, is het noodzakelijk om een warming-up te doen.
Dit kan je doen met een losse looptraining van 20 – 30 minuten.
Bij een Coopertest speelt het uithoudingsvermogen een belangrijke rol. Dit kan je ook trainen door het duurvermogen te verbeteren. Om je looptempo te verhogen moet je ook regelmatig aan extensieve intervaltraining doen.
Aan de hand van tabellen kan je berekenen hoe het met je conditie is gesteld.
Deze tabel houdt rekening met mannen en vrouwen, jongens en meisjes én hun leeftijden.
Als conclusie kunnen wij aan iedereen mededelen dat over het algemeen alle deelnemers over een goede conditie beschikt, mits een beetje gebrek aan karakter.
Lopen moet men ook leren wil men een goed judoka worden. Looptraining zorgt voor de opname van zuurstof en traint je hart en bloedvaten op een andere manier dan judo.
Een judoka dient minstens 2x per week te gaan lopen. Je zal je ook fitter en frisser op de mat voelen.
Judo wordt steeds binnen beoefend, daarom is het belangrijk van regelmatig buiten te (leren) lopen.
Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan, doch enkele uitschieters die toch tijdens deze Coopertest mogen genoemd worden zijn Nick Folie en Dries Van Den Keybus. Hun prestatie tijdens deze Coopertest was schitterend.Roger Alen
Hoofdtrainer/Coach